• Czy piec opalany drewnem wystarczy do ogrzania pomieszczenia?

    Poniżej prezentujemy ile czasu potrzebuje piec opalany drewnem na ogrzanie pomieszczenia.

    Czas, prawidłowe wymiary, system grzewczy ogrzewa zimne pomieszczenie (ok.15ºC) do temperatury (ok. 21ºC ): ( średnie wielkości)

    • Piec opalany drewnem – 0,25 – 0,50 h
    • Ogrzewanie centralne z grzejnikami – 0,50 – 1,00 h
    • Grzejnik murarski – 4,00 – 6,00 h
    • Ogrzewanie podłogowe – 6,00 – 8,00 h

    A więc odpowiedź brzmi tak. Piec opalany drewnem może nagrzać pomieszczenie bardzo szybko.

  • Co to jest „Keramott”?

    To wyłożenie komory spalania w produktach Austroflamm. „Keramott” jest materiałem o wyjątkowych możliwościach izolacyjnych oraz kumulacyjnych. Dzięki temu komora spalania szybko osiąga wysokie temperatury. Keramott jest odporny na temperatury nawet do około 1200 ºC. Ze względu na jego wyjątkową strukturę, drewno wypala się w całości i niemal nie pozostawia popiołu. I tak palenisko pozostaje jasne. Ponadto materiał ten zapewnia czyste spalanie przy jednoczesnym utrzymaniu niskiego poziomu emisji CO2.

  • Dlaczego w urządzeniach Austroflamm nie ma popielnika i kratki?

    Ponieważ popiół wypala się w komorze. Dzięki opatentowanemu przez producenta wyłożeniu paleniska „Keramott”, w komorze spalania osiągane są bardzo wysokie temperatury. Jeśli więc będą Państwo palić suchym (wilgotność poniżej 20%) wysezonowanym drewnem, popiół w komorze wypali się niemal całkowicie (z 600 kg suchego wsadu zostaje ok. 1 kg popiołu). Na keramocie pozostaje mniej sadzy, niż na materiałach szamotowych.

  • Czy szyba podczas palenia pozostaje czysta?

    Tak. Dzięki zastosowaniu kurtyny gorącego powietrza, przebiegającej wzdłuż całej powierzchni wewnętrznej drzwi, sadze nie mają możliwości przylgnięcia do szyby.

  • Co to jest zamknięta komora spalania?

    Zamknięta komora spalania wpływa na wysoką szczelność urządzenia i dzięki systemowi przepustnic, to Państwo mają wpływ na proces spalania wewnątrz komory (regulacja dopływu powietrza do spalania). Dzięki wysokiej szczelności, nasze urządzenia mogą być montowane w domach pasywnych oraz z systemem rekuperacji.

  • Jaka jest różnica pomiędzy piecem stalowym a żeliwnym?

    Większość urządzeń wyprodukowana jest ze stali (wyjątki: G1, Wien i piecyki Chester). Żeliwo co prawda szybciej się nagrzewa, ale też i szybciej stygnie, co znacznie skraca czas oddawania energii grzewczej do pomieszczenia. Kominki stalowe dłużej przekazują ciepło. Dają również możliwość zastosowania dodatkowych materiałów akumulacyjnych, które magazynują energię grzewczą z korpusu urządzenia i oddają ją przez długie godziny do pomieszczenia na zasadzie radiacji.